Als je wel eens te maken hebt met mondproblemen dan kunnen deze heel uiteenlopend zijn. De een heeft wel eens last van een slechte adem, terwijl de ander tandsteen heeft of last van tanden knarsen. Wat je probleem ook is, het is altijd zaak dit zo snel mogelijk aan te pakken om erger te voorkomen. 

 

Wat is tandenknarsen? 

Tandenknarsen staat ook bekend als bruxisme. Hier hebben veel mensen last van en je doet het vooral in je slaap. Doordat je het boven- en ondergebit over elkaar heen schuurt krijg je een knarsend geluid. Dit is niet alleen slecht voor je tanden maar kan tot andere problemen leiden zoals pijn in je kaken, nek- en schouderklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en met wat pech slaap je er ook nog eens slecht door. Niet iedereen is zich ervan bewust dat hij of zij knarst. Soms kan je partner dit opmerken maar is dat niet geval, dan kan de tandarts het wel aan je gebit zien. 

 

Schade aan je gebit te voorkomen door een bitje te dragen

Tandenknarsen gaat in bepaalde gevallen weer gewoon vanzelf over maar dat is niet altijd het geval. Zo niet, dan wil je verdere beschadiging van de tanden natuurlijk voorkomen. Hiervoor kun je het beste tijdens het slapen een speciaal bitje dragen waardoor je niet meer met de tanden over elkaar heen kunt schuren. Is er al schade ontstaan aan het gebit? Dan kan de tandarts deze proberen te herstellen maar voorkomen blijft altijd beter. 

 

Een teveel aan tandsteen kan leiden tot ernstige mondproblemen

Een ander veelvoorkomend probleem is tandsteen. Nagenoeg iedereen kent het wel: je komt bij de tandarts voor controle en dan wordt direct tandsteen verwijdert. Dit is zeker belangrijk om regelmatig te laten doen. Een teveel aan tandsteen kan namelijk leiden tot ontstekingen van het tandvlees en als je er dan niet op tijd bij bent, loop je kans dat je tanden los komen te staan en je deze zelfs op den duur verliest. Bovendien kan veel tandsteen leiden tot meer gaatjes en een slechte adem dus daar zit je niet op te wachten. 

 

Zelf tandsteen verwijderen met speciale hulpmiddelen

Heb je regelmatig last van (veel) tandsteen en wil je er niet extra voor naar de tandarts toe gaan? Dan is zelf tandsteen verwijderen ook mogelijk. Hiervoor zijn speciale hulpmiddelen te koop waarmee je tandsteen zelf kunt aanpakken. De beste manier om dit te doen is met behulp van een speciaal pakket waarin je zowel een spiegeltje als speciale tandsteenhaakjes vindt. De haakjes zijn hard genoeg om tandsteen te verwijderen maar beschadigen het glazuur op de tanden niet. Voorkomen is uiteraard nog beter dus laat altijd de tandarts tandsteen verwijderen als je er komt voor controle.